13. 11. 2011.

Šumadijske metafore


 Književni festival "Šumadijske metafore" , polako ulazi u 25. godinu postojanja. Ova manifestacija uspela je da se održi, i vremenom postane jedan od najboljih književnih festivala u zemlji. Idejni tvorac "Metafora" bio je pesnik Stevan Mijoslav Sredojević Polimski (1927-1998).Jedan od utemeljivača  festivala je  i Milan Pavlović (1935 - 2007).
Danas,urednik izdanja Šumadijskih metafora je mr. Dušan Stojković, a direktor festivala  Nikola Kostadinović.


Među saradnicima treba spomenuti i Jasminu Čabrilo direktorku mladenovačke biblioteke "Despot Stefan Lazarević" i Jovana Radulovića, kao i književnike Radomira Andrića, Zorana Milisavljevića,  Dušana Čolovića...
A od skora se i mladenovački Centar za kulturu u izdavačkoj ulozi priključio festivalu. Pored festivala, "Metafore" mogu da se pohvale i svojom izdavačkom delatnošću u okviru specijalnih izdanja, a od 2004. u okviru ove manifestacije ustanovljena je i povelja za životno delo koja se dodeljuje pesnicima i nosi naziv "Karađorđe".O ovoj nagradi detaljnije možete videti na linkuPOVELJA KARAĐORĐE

Ono što treba istaći jeste i međunarodni karakter ove manifestacije. U ovogodišnjem Zborniku  Šumadijskih metafora , ljubitelji poezije mogu pročitati pesme  poznate bugarske pesnikinja Elke Njagolove.


Ona je pored Riste Vasileskog 2010. bila i gost na promociji Šumadijskih metafora, koja se tradicionalno svake godine održava u okviru "Međunarodnog susreta pisaca" u organizaciji Udruženja književnika Srbije.





U aktuelnom zborniku zastupljena je u poezija italijanske pesnikinje Ane Santolikuido, ruskog pesnika Aleksandra Gerasimova i makedonskog poete Slaveta Đorđa Dimoskog.

Na ovom blogu imaćete prilike da se upoznate sa stvaralaštvom zapaženih učesnika  i  pobednika festivala. Takođe ovde ćete moći da čitate poeziju , prozu, i književnu kritiku drugih autora iz zemlje i regiona.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.