16. 12. 2014.

Zbornik "Šumadijske metafore 2014"


Hodanje pesničkim snovima

Naš Festival, uprkos svim preprekama, nastavlja da živi. Ove godine inostrani gost našeg Festivala bila je jedna od najznačajnijih slovenačkih pesnikinja Maja Vidmar, a na predstavljanju naše književne produkcije na Međunarodnim susretima pisaca u Beogradu bili su bugarski pesnici Roman Kisjov i Plamen Plančev.
U rubrici "Darodavci" i ove godine predstavljamo nekolike pesnike. Posebno skrećemo pažnju na Dostojevskog i kolo mladenovačkih pesnika.

Zbornik je sačuvao svoju koncepciju. Sastoji se iz pregršt malih knjiga. osnovicu čine - očekivano prilozi nagrađenih, pohvaljenih i odabranih pesnka i pisaca kratkih priča.
Od pretprošle godine, umesto za priče, raspisujemo konkurs za priče ne duže od šesnaest redove ubeđeni da su one ili poezija sama ili korak od nje. I više smo nego zadovoljni odazivom pisaca i kvalitetom pristiglih radova. Priča "Vulkan" Gordane Smuđe je, van svake sumnje antologijska.

U rubrici "Baštinik" ove godine predstavljamo Milorada Petrovića Seljančicu, kojeg smo poprilično zaboravljenog, knjigom "Devojče, vraže..." pokušali da 2000. godine vratimo u našu književnost.


Radomir Stojanović, dobitnik povelje "Karađorđe" za 2013. godinu, "pokriven" je, kako smo uobičajili, studijom i nekolikim pesmama.
 Knjiga njegovih izabranih dela "Drugo nebo" pojavila se u našim izdanjima. Pobednica glasova publike ( ovaj put telefonski, iz tehničkih razloga) Danijela Bogojević zastupljena je sa prgršt novih pesama. Tema eseja bio je istaknuti srpski pesnik Bratislav R. Milanović. Nastavljamo sa kataloškim praćenjem mladenovačke književne produkcije. Pedeset godina stvaralaštva Radomira Andrića, jednog od osnivača "Šumadijskih metafora" , obeležavamo katalogom njegovih pesama u antologijama.
Ove godine su preminuli istaknuti mladenovački pesnik Radovan Blagojević i prvi dobitnik povelje "Karađorđe" , Nikola Cincar Poposki i o njima se govori in memoriam.

Ubeđeni smo da se i ovaj zbornik, kao ni oni koji su mu prethodili , neće pročitati samo jedanput.

Dušan Stojković

Povezano Rezultati konkursa "Šumadijske metafore 2014" 

Promocija Zbornika i aktuelnih izdanja Šumadijskih metafora i Centra za kulturu Mladenovac biće održana 24. decembra u 12 časova u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7, Beograd.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.