28. 9. 2012.

Zbornik "Šumadijske metafore" 2012






DVADESET PET GODINA NEUNIŠTIVE LEPOTE POEZIJE

Pristigla je dvadeset peta godina od kako se „Šumadij- ske metafore“ održavaju u Mladenovcu. Praznik su poezije i pesnika. Lepote same. Mali veliki jubilej kojim se naš Festi- val pridružuje onim retkim koji na našem tlu traju i opstaju. Naša pesnička smotra nije samo uspela da ostane na nogama, već se, rastući neprestano i nadrastajući samu sebe, preobrazila – bez lažne skromnosti – u jednu od najznačajnijih pesničkih ma- nifestacija među onima koje se dešavaju na našim prostorima, i potvrdila svoj – sasvim nesumnjivi – međunarodni karakter. Ove godine inostrani gost našeg Festivala bio je jedan od naj- značajnijih slovenačkih pesnika Niko Grafenauer, učesnik Ok- tobarskih međunarodnih susreta pisaca, a na predstavljanju na- še književne produkcije na istim susretima u Beogradu bio je i ruski pesnik Sergej Glovjuk. Učesnici našeg pesničkog konkur- sa i ovaj put su bili pesnici iz čitavog sveta: Republike Srp- ske, Crne Gore, Nemačke, Švedske, Švajcarske, Češke, Kanade, Novog Zelanda… Neki od njih su i u našem Zborniku. U rubrici „Darodavci“ i ove godine predstavljamo nekolike strane pesni- ke, one koji su postali deo pesničke tradicije vlastitih knji- ževnosti i one koji spadaju među najznačajnije aktivne stvara- oce u njima. Imate prilike da pročitate nove prevode pesama Vilijama Blejka (prevodilac je Bojan Belić), Rene Vivijen (Vla- dimir Jagličić), Joela Lehtonena (Ivana Brković), Igora Honji- na (Stanislav Travica), Malkolma de Šazala (Dušan Stojko- vić), Ivana Dobnika, Stanislava Repara, i Esada Babičića (pre- vodilac sa slovenačkog je autor ovog teksta). Okončavamo i pred- stavljanje prevoda sa francuskog jezika (pesme Danijela Bige i Kristijana da Silve) naše rano preminule sugrađanke Olivere Milićević.

Rubrika „Darodavci“ ove godine je omogućila da se na dostojan način obeleži dvadesetpetogodišnjica našeg festiva- la. U okviru nje objavili smo, pored ostalih, pesme onoga ko ga je zasnovao Stevana Sredojevića Polimskog, potom onih koji su s festivalom bili od samog njegovog početka – preminulog Mome Dimića i Radomira Andrića (o njemu štampamo i zasebnu knjigu Radomir Andrić ili poezija koja traje), zatim članova žirija i Saveta festivala. Tu su i pesme nekolikih pobednika: Milana S. Kosovića, Dragane Bukvić, Gorana Labudovića Šarla, Tomi- slava Markovića, Dejana Bogojevića, Mirjane Kovačević, Mi- ljurka Vukadinovića, Milenka Popića, Andreja Jelića Mario- kova, Željka Jankovića i Ognjena Petrovića. Jednako, i pesme dobitnika povelje „Karađorđe“ koju dodeljujemo počev od 2004. godine: Nikole Cincar Poposkog, Srbe Ignjatovića, Tomislava Mijovića, Radomira Andrića, Riste Vasilevskog, Miroslava Lukića i Zorana M. Mandića. Nismo se zaustavili na tome. U želji da „Darodavci“ budu pravi, i antologisjki, pesnički časo pis, štampali smo i pesme sijaset drugih pesnika čime smo – ubeđeni smo – pokrili naš pesnički prostor u najvećoj mogućoj meri.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je dvesta tride- set šest pesnika, a prozaici u poslali devedeset osam priča. Nastavlja se „priča“ koja traje nekoliko godina i kojoj izgleda neće ni biti kraja: među učesnicima je popriličan broj afirmi- sanih, oknjiženih, prestižnim nagradama nagrađivanih pesni- ka, ali se sve više pojavljuju i oni pesnici i pesnikinje od kojih se tek očekuje da prozbore svoje autentične pesničke reči. Naš Festival, i to je pravilo koje za njega važi, i prva je od- skočna daska za mnoge mlade autore. Ove godine kao poseban kuriozitet beležimo da se, pored mlade pesnikinje gimnazijalke Anđele Pendić, u našem zborniku obrela (malo istorije: podse- ća nas to na ranije godine kada su zbornik krasile pesme tada ta- kođe izuzetno mladih mladenovačkih pesnika: Tomislava Marko- vića, Branke Zgonjanin, Ivana Zečića, Marije Iritano, Ane Mitrašinović…), jedan od najmlađih učesnika ikada prisutnih, učenica prvog razreda gimnazije u Valjevu, Tijana Radovanović.

Zbornik je sačuvao svoju koncepciju. Sastoji se iz pregr- šti malih knjiga. Osnovicu čine – očekivano – prilozi nagrađe- nih, pohvaljenih i odabranih pesnika i pisaca kratkih priča.

U rubrici „Baštinik“ ove godine predstavljamo našeg dragog saradnika, Dušana Čolovića pesnika koji je u našim edicijama objavio čitavu seriju pesničkih knjiga: U ikoni duše, Orašački put, Odjek beskraja, Svetlosne dveri, Sinovima tajne svevišnje, Mleko jezika i – nedavno – Unutrašnje nebo.

Dobitnik povelje ”Karađorđe” za 2011. godinu samosvoj- ni je pesnik Zoran M. Mandić, koji vlastitu poeziju gradi kao osobenu simbiozu lirskog, dramskog i esejističkog. U Zborniku on je ”pokriven” studijom i nekolikim pesmama. Knjiga njegovih izabranih pesma Kafkina fontana, kojom se on ukazuje kao jedan od najznačajnijih živih srpskih pesnika, upravo se pojavila u našim izdanjima.

 Tema eseja bio je Božidar Šujica. Ovaj veliki a nepra- vedno skrajnuti pesnik, pokriven je nekolikim esejističkim prilozima Žarka Đurovića, Luke Prošića, Zorana Antonijevi- ća i Dušana Stojkovića, kao i dosad neobjavljenim tekstom iz 1984. godine velikog pesnika Oskara Daviča. U okviru rubrike „Darodavci“ donosimo dosad u knjigama neštampane pesme Božidara Šujice sasvim ubeđeni da će se nezasluženi veo ćuta- nja o njegovu pesništvu razgrnuti sasvim. Po prvi put smo, sjajnim prilogom „U potrazi za izgubljenim identitetom“ Gor- dane Smuđe, propratili prošlogodišnji pozorišni festival u Mladenovcu čiji je organizator Centar za kulturu u Mladenovcu, jedan od izdavača naših knjiga. Veliko nam je zadovolj- stvo da su nam se svojim kritičkim prilozima pridružili niš- ki pripovedač, romansijer, pesnik i esejist Saša Hadži Tančić i raniji pobednik našeg Festivala Milenko Popić (drugi, dra- gocenim, „Pričama o Konjoviću“). Nastavljamo sa kataloškim praćenjem mladenovačke književne produkcije.

Ove godine „Šumadijske metafore“ planiraju da izdaju više od desetak knjiga. Pored spomenutih – Mandićeve Kafkine fontane, Čolovićevog Unutrašnjeg neba i studije Radomir Andrić ili Poezija koja traje – te Zbornika 2012, pesničke knjige ovogodišnje pobednice Snežane Radojević i sedme knjige Gramatike smrti, to su i roman Policajka Jovanke Jovanović, Nevažni susreti Danijele Padejski, Srpska glava i druge pesme Đorđa Nikolića i – budite malo strpljivi – …

Prošlogodišnja pobednica po glasovima publike Ana Mitrašinović je pred vama sa pregršt pesama koje će vas – uveren sam – ubediti kako se oko našeg Festivala, i ne samo u sredini koja ga je iznedrila i održava ga, jate mladi pesnici pred kojima je prava pesnička budućnost.

urednik izdanja : Dušan Stojković


Sadržaj zbornika  "Šumadijske metafore" 2012

Dvadeset pet godina neuništive lepote  poezije, Dušan Stojković
Odluka žirija za poeziju                                                              

NAJLEPŠA PESNIČKA REČ 
Vremenski palindrom, Snežana Radojević, Kula                  
Vino iz Banjske, Miloš Janković, Beograd
U krzno uvijena smrt, Oliver Janković, Beograd

LEPOTA POEZIJE
Greška u oku slikara, Jelena Stojković Mirić, Beograd
Telegram, Damir Nedić, Kragujevac

PETNAEST ODABRANIH 
Kiša, Zlatko Vasić, Apatin
Molitva, Jelena Zarubica, Kula
Prizori tišine, Vlada Ilić, Smederevska Palanka
Govorila je mati, Miroslav Kostić Kole, Beograd
Plavo-sivi golub …, Marko Leštanin, Kraljevo
Osluškivanje rijeke, Branislav M. Luković, Berane, Crna Gora
Samo vazduh diše, Kaja Pančić Milenković, Pirot
Skajgezerka, Ana Mitrašinović, Mladenovac
Elegija o tuči, Miroslav Pavlović, Krnjevo
Ćutnja, Igor Rems, Bar, Crna Gora
Poslednji dan, Obren Ristić, Knjaževac
Misli iznosim na svetlost, Jevrosima Ristović, Beograd
Devojka sa trećeg voli da popije…, Gordana Smuđa, Beograd
Ispregnute reči, Stanislav Stefanović, Odžaci
Slava Svetog Nikole…, Bajo DŽaković, Jagodina 
 
PESNIČKA NADAHNUĆA
O malju i snegu…, Vladimir Bjelanović, Nova Varoš
Kako se pišu usnule pesme, Borislav Bora Blagojević, Ćuprija
Vremeplov, Danijela Bogojević, Valjevo
Ah te ulice, Nebojša Božinović, Niš
Beli ždral, LJubomir O. Vujović, Beograd
Ćutimo moja majka i ja, Majo Danilović, Novi Beograd
Glad, Mirjana Danilović, Beograd
Posvađani, Ozrenka Dragić, Zemun
Krajevi u mirenju…, Marina Drobnjaković, Novi Sad
Odasan, Vladimir Dulović, Nova Varoš
Oporuka, Slobodan Đekić, Vršac
Pesnik na Peku, Tomislav Đokić, Paraćin
Dokolica, Miloš Janković, Beograd
Završni račun, Miloš Janković, Beograd
Za danom koji protiče, Oliver Janković, Beograd
Saga o maratoncima, Oliver Janković, Beograd
Između ostalog, Vladeta Kolarević, Brezovac
Tetovaža na otvorenom srcu, Jefimija Kocić, Niš
111 godina kasnije, Slaviša Krstić, Smederevska Palanka
Aleksandrijski kvartet, Milan S. Kosović, Beograd
U tihom hramu duše, Slobodanka Luković, Kragujevac
Suvenir, Eleonora Luthander, Stokholm, Švedska
Popodne jednog pesnika, Jasmina Malešević, Beograd
U rezignaciji, Žiža Marković, Kragujevac
Zapitaj krajputaše, Olivera Marković, Kragujevac
Zatvori oči i videćeš, Vidak M. Maslovarić, Novi Beograd
Ti spavaš, Dušan Mijajlović Adski, Niš
Uporna crta, Milosava Mijović, Novi Beograd
Tugovanka za pesnikom …, Tomislav Milošević, Novi Beograd
Startni blok, Dragan Nedimović, Beograd
A sada ćuti i spavaj, Damir Nedić
Vena neuvena, Ana Nikvul, Mladenovac
Što ima sreću…, Dimitrije Nikolajević, Kragujevac
Put na nebo, Srđan Opačić, Novi Beograd
Mrak nečašća, Slavica Paunović, Kragujevac
Susret sa Ništa…, Anđela Pendić, Beograd
Svetovi, Predrag Petrović, Kruševac
Izlizane flekice, Tijana Radovanović, Valjevo
Lebdi riblja kost, Snežana Radojević, Kula
Lavirint u kutiji, Snežana Radojević, Kula
Možda će se roditi pesma, Balša Rajčević, Beograd
Martovske kiše, Tatjana Salinger, Beograd
Među knjigama, Aleksandar Soknić, Beograd
Ciganka koja prodaje kupus, Miloš Stojanović, Zemun
Lenoćka I, Jelena Stojković Mirić, Beograd
O još jednom pesniku, Saša Todorović, Gornji Stepoš
Oda alter egu, Olga Trubarac, Mladenovac
Bekstvo, Saša M. Ugrinić, Velika Plana
Tempo, Katarina Fiamengo, Novi Beograd
Prozorsko okno, Tamara Hrin, Ruski Krstur
Drugar, Snežana Freyja Čkojić, Valjevo

PESNIČKO DARIVANJE 
Radomir Andrić
Zoran Antonijević
Esad Babačić, Slovenija
Dejan Bogojević
Vilijem Blejk, Engleska
Dragana Bukvić
Risto Vasilevski
Rene Vivijen, Francuska
Miljurko Vukadinović
Nenad Glišić
Nebojša Devetak
Moma Dimić
Ivan Dobnik, Slovenija
Miloje Dončić
Branislav Zubović
Srba Ignjatović
Željko Janković
Miloš Janković
Andrej Jelić Mariokov
Mirjana Kovačević
Milan S. Kosović
Goran Labudović Šarlo
Joel Lehtonen, Finska
Miroslav Lukić (Belatukadruz)
Zoran M. Mandić
Ratko Marković Riđanin
Tomislav Marković
Tomislav Mijović
Bratislav R. Milanović
Zoran Milisavljević
Olivera Milićević (prevodi sa francuskog)
Aleksandar Milošević, Švedska
 Đorđe Nikolić
Ognjen Petrović
Milenko Popić
Nikola Cincar Poposki
Stanislav Repar, Slovenija
Blagoje Svrkota
Gordana Smuđa
Stevan Sredojević Polimski
Radomir Stojanović
Dušan Stojković
Miroslav Todorović
Igor Holjin, Rusija
Malkolm de Šazal, Mauricijus
Božidar Šujica

POBEDNIK GLASA PUBLIKE 2011.
Ana Mitrašinović, Pesme

INOSTRANI GOST “ŠUMADIJSKIH METAFORA” 2011.
Niko Grafenauer, Slovenija
Niko Grafenauer, pesnik bitka, Dušan Stojković
Pesme Nika Grafenauera

UČESNIK MEĐUNARODNOG SUSRETA PISACA
NA PROMOCIJI “ŠUMADIJSKIH METAFORA” 2011.

Sergej Glovjuk, Rusija

POVELJA “KARAĐORĐE” ZA 2011. GODINU, Zoran M. Mandić 
Saopštenje predsednika žirija
Nestvarni okviri esejističkog u Mandićevoj lirici, D. Stojković
 Pesme Zorana M. Mandića

KNJIŽEVNA NAGRADA BOGORODICA TROJERUČICA 2012.
FOND IVANKA MILOŠEVIĆ

Gančo Savov

LEPOTA PRIPOVEDANJ
Odluka žirija za kratku priču i esej
Granice, Gordana Smuđa, Beograd,
Izokrenuti snovi, Nataša Ristić, Beograd
Sanduče, Jadranka Čavić, Prag, Češka
Kaput za Radovana, Branislav Banković, Mladenovac
Azeme, brate, LJubiša Smiljković, Sopot
Ona / One, Bajo DŽaković, Jagodina

ESEJI I PRIKAZI
„Izgledi za sutra“ Božidara Šujice, Oskar Davičo
 Dubine poetskih krugova, Žarko Đurović
 Poezija Božidara Šujice, Luka Prošić
 Čovečanstvo u ponoru, Zoran Antonijević
 Poezija Božidara Šujice, Dušan Stojković
 Dvokrilne pesme, Dušan Stojković
 Umirali su svojevoljno, Saša Hadži Tančić
 Priče o Konjoviću, Milenko Popić
 U potrazi za izgubljenim identitetom, Gordana Smuđa
 Katalog knjiga mladenovačkih pisaca
 Mladenovački pesnici u antologijama
 Recepcija izdanja „Šumadijskih metafora“

BAŠTINIK (11) DUŠAN ČOLOVIĆ 
Lirsko nebesje i nadnebesje D. Čolovića, Dušan Stojković
 Pesme Dušana Čolovića
 Pesničke zbirke Dušana Čolovića
 Pesme Dušana Čolovića u antologijama
 Kritika o pesništvu Dušana Čolovića

IN MEMORIAM
Dragovan Jovanović

PRED NJIMA JE PESNIČKA BUDUĆNOST 
Odluka žirija za učeničke radove,
Uspomene iz osnovne škole, Bogdan Marković
Ovo sam ja, Dušan Mitić
LJubav, Tamara Grujić
Devojka koja me je ubila, Sara Marniku


*Zbornik možete poručiti direktono kod izdavača.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.