2. 11. 2012.

Promocija: Gordana Smuđa - "Druga mesta"

 Dvadeset petog oktobra  u Centru za Kulturu - Mladenovac, u 19 časova, održana je promocija zbirke "Druga mesta" autorke Gordane Smuđe. Na promociji su pored autorke govorili mr. Dušan Stojković i Jelena Milović. Pored toga što je čitala svoju poeziju Smuđa je pričala i o aktuelnoj pesničkoj sceni, o važnosti i izostanku kvalitetne kritike u pozorištu i književnosti ali i medijima i književnim stvaraocima koji ne biraju na kojoj će se televiziji pojaviti, pa mnogi ostaju u senci estradnih zvezda kada učestvuju u zajedničkim emisijama.Ona je naglasila da treba postaviti granicu između toga šta je kultura a šta ne, a ne stavljati sve u isti koš.


Gordana Smuđa (1982) je dobitnica nagrade Mladi Dis za 2011. godinu, a njena knjiga Druga mesta štampana je u prestižnoj ediciji Tokovi Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis iz Čačka.


Knjiga Druga mesta u većini svojih slojeva ne donosi poetiku koja bi opovrgla uvrežena i stereotipna shvatanja o manjkavostima prvih poetskih zbirki. U zbirci dominira jednostavnost, neposrednost i svojevrsna skromnost pesničkog jezika i tematike koja se iscrpljuje naivnošću melanholije pred svetom u kojem dominiraju stereotipno negativne sile materijalnog.
 Gordana Smuđa, rođena je u Beogradu, gde je 2005. godine završila master studije Dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 2004. do 2009. godine pohađala je veći broj stručnih kurseva u zemlji i inostranstvu, na kojima se usavršavala u oblastima dokumentarnog filma, etike i estetike filma, istraživačkog novinarstva, marketinga, itd. Gordana je bila stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Ministarstva prosvete RS (2005-2006), stipendista Ministarstva obrazovanja i sporta RS (2005-2007), Univerziteta “Dante Alegijeri”, Ređo Kalabrija u Italiji i Italijanskog kulturnog centra u Beogradu (2005). Govori engleski, italijanski, nemački i ruski jezik. Bila je saradnik ili zaposleni u nizu medijskih i marketinških kuća između 1997. i 2011, dramaturg i izvođač više predstava u zemlji i inostranstvu, saradnik časopisa “Marketing Srbija”, “Crta”, “Status”, kao i programski urednik, selektor, PR, producent i direktor kreativnih kampanja Festivala dugometražnog dokumentarnog filma, Bioskopa “Balkan”, Doma kulture Studentski grad u Beogradu, Kinoteke, Doma omladine... Autor je većeg broja pozornišnih i radio drama, scenarija, eseja i teorijskih radova o filmu i pozorištu. Do sada je objavljivala poeziju i kratke priče na internet sajtovima, u elektronskom časopisu “Treći trg”, BELEF publikaciji “Novi poredak teksta” (2007).Gordana je i dobitnik prve nagrade u kategoriji proze na festivalu "Šumadijske metafore" (2012)., za priču "Granice".A bila je i moderator na ovogodišnjem pozorišnom festivalu u Mladenovcu.




LAJPCIŠKA TIŠINA


U Lajpcigu te samo tramvaji
Podsećaju na to da vreme nije stalo
Tišina koja daje kvalitetno postojanje
Odmerenost u rečima, pogledima
Osmesima
Odmerenost koja uči uživanju
Nečujni koraci
Voz koji niz šine klizi šapatom
U vazduhu stare tajne
Dobro sačuvane
Gotički parkovi
Hlad nad drvenim klupama
Po koja debela mačka
I tišina
Lajpciškog nedeljnog popodneva.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.